‘Ust4z’ didakwa jual Sy4bu kepada pelajar untuk lebih mudah baca Al -Qur4n

Petik daripada laporan The Jakarta Post, seorang gurv agama di Kwanyar, Kabupaten di Jawa Timur yang ditah4n p0lis kerana dikatakan menjual m3thamphetam1ne (sy4bu) kepada pelajarnya. Bukan itu sahaja, gurv ini turut mendakwa sy4bu berkenaan tidak dil4rang dalam Isl4m.

Guru yang berusia 46 tahun ini merupakan seorang guru peng4jian Isl4m yang mengajar di sekolah asrama Isl4m di Surabaya.

Menurut P0lis Bangkalan, pihaknya telah menjejaki guru ini sejak dua bulan lalu selepas mendapat lap0ran dua orang pelajar ditudvh menggunakan sy4bu di rumahnya.

Katanya lagi, svspek percayai bahawa pengambilan sy4bu akan membantu meningkatkan motivasi murid-muridnya dalam membaca Al-Qur4n. Semasa di sidang media di Balai P0lis bangkalan, svspek memberitahu orang ramai bahawa pihak p0lis mempunyai persepsi yang salah tentang sy4bu dan dia mendakwa ianya bukan har4m.

Suspek memberitahu perkara yang sama kepada muridnya dan membawa beberapa untuk pelajarnya.

P0lis mengatakan bahawa svspek bakal dikenakan hukum4n di bawah Perkara 114 K4nun Jenay4h yang membawa hukum4n maksimum 20 tahun penj4ra jika disabitkan kesal4han.

Sumber: The Jakarta Post

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment on "‘Ust4z’ didakwa jual Sy4bu kepada pelajar untuk lebih mudah baca Al -Qur4n"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*